hu en

K4 Irodaház

Budapest

A helyszín meghatározó eleme az ortogonális városszövetbe nagy ívben metsző Dózsa György út. Hátsókerti beépítésként is értelmezhetjük, mely viszont a bemetsző út ívénél fogva központi helyzetbe kerül. A szabályozási terv által rögzített, egy ponton kötött, de többi irányban nyitott szituációra alapoztuk házunk szerkesztését. A hasábok, melyek az irodatipológia racionalitását követik, legyezőszerűen nyílnak meg a térbővület irányában. Két elem egymással derékszöget zár be, ezáltal leteszi a voksot a városszövet ortogonalitása mellett. A harmadik beékelődik a kettő közé, és egyszerűnek tűnő viszonyukat felülírja. Egy szokványos helyzet egyedivé válik, a szükségből erényt kovácsolva. 
 
  Dinamikus, az épület melletti elhaladás élményére komponált nyitott formát terveztünk, amelyet a szemlélő a mozgás során rak össze egységes egésszé. A tömegek az alacsonyabb lakóterületek felé fokozatosan lelépcsőznek. A fokozatosság, dinamikus átmenet gondolata a homlokzatképzésében is megjelenik. Az épületszárnyak között értékes, fedett közterületet alakítottunk ki. A Dózsa György út ívét magas, többszintű zajvédő növénysáv emeli ki. A növénysáv és az épület között arányos városi tér alakul ki, amely a jó közösségi közlekedés, illetve az ide telepített új funkciók miatt élettel telik meg.
2011, megépült.