hu en

Waldorf iskola

Tartu

 

Koncepciónk eltér az iskolák, óvodák és gondozó otthonok zárt és egységes térszerkezetétől. Olyan épületeket terveztünk, amelyek kisebb és barátságosabb tömegük révén közelebb állnak az emberi léptékhez. Különösen az iskolák és óvodák esetében elengedhetetlen, hogy alkalmazkodjunk a gyerekek tértapasztalatához. Így biztosíthatjuk, hogy jól érzik majd magukat mindenhol az épületben. A nyitott és játékos szerkezet megfelel a Waldorf szellemiség és módszertan széles látókörének.
Az épületegyüttes egy hajlított földszintből, és ortogonális felső emeletekből áll. A „lágyabb” alsó szint szociális funkcióknak ad otthont, például összejöveteleknek a díszteremben, vagy elmélkedésnek és találkozóknak a közös helyiségekben. A kocka alakú részek racionálisabb és funkcionálisabb tereket tartalmaznak, mint például az iskola tantermeit, az óvoda játék-szobáit, és a gondozó otthon élettereit. Az ívelt felület folyékony és rugalmas térhasználatot tesz lehetővé, és játékos hangulatot teremt az óvoda és iskola gyerekei számára.
  A tálszerű geometria is erősíti a közösségi érzést, mivel családias és barátságos légkört nyújt. Az épület laza szövete folyamatos kilátást biztosít a gazdag természeti környezetre. Az épületegyüttes funkcionális blokkjai különböző irányokban nyílnak meg, és sűrű növényzet veszi körül őket. Az épületen belüli mozgás a különböző természeti kilátások dinamikus élményévé válik, amelyet tovább hangsúlyoz a gazdag térszerkezet. A természeti és az épített környezet közötti határvonalat tovább oldjuk a földszint tájszerű kialakításával, amelyet a szabadtéri környezet mintegy továbbvinni látszik. 
A funkcionális blokkok belső tereit faburkolat borítja, meleg és természetes hangulatot keltve, amely nemcsak látható, hanem tapintható is. A külső felületek fehér vakolata egyszerű és kényelmes megoldás a közvetett fényeloszlásra. A belső és a külső hangsúlyos kettőssége, valamint az épületrészek gazdag vizuális kapcsolódásai a fizikai környezet árnyalt értelmezéséről tanúskodnak. 
2012, tervpályázat.