hu en

L ház

Győr

Megbízónk számára többgenerációs családi házat terveztünk. A ház környezettudatos elveket követ, ezzel összhangban az épületben szoláris energia hasznosítás tervezett. A fűtési rendszer hőleadói falakba, padlóba, födémbe integrált szerkezetek. Későbbi kiegészítés lehet a talaj- illetve légkollektor, melynek gazdaságos beépítése és üzemeltetése előkészített.
A részletes tervezési program a megbízó és a tervező hosszas egyeztetését követően alakult ki. Eszerint a földszinten két külön bejáratú, de egybenyitható lakrész kapott helyet. A leválasztható lakrész két szobával, konyhából és fürdőből áll. Az előtérhez kapcsolódnak a kiegészítő funkciók (mosdó, gardrób, kamra) valamint a konyha-étkező-

 

nappali hármasa. Itt találjuk a szintek közötti átjárást biztosító egykarú lépcsőt. Az épület belső világának fő érdekessége a szintek légtereinek összekötése. Egyben látszik a három szint légtere, de sehol nincs háromszintes belmagasság. Az emeleten három szoba és fürdő található, a hozzájuk kapcsolódó terasszal. A pincében gépészeti helyiség, háztartási helyiség, dolgozó és szauna kapott helyet.
Az épület földszintje délnyugat irányban megnyitott, felette tömör felületek találhatók. Az emeleti helyiségek északkeleti tájolásúak és szintén közös teraszra nyílnak. Ezen kettősség szervezi az épület megjelenését, okozva érdekes játékot tömeggel, nyílásokkal.
2012, terv.